Arkitektforeningens Kritikerakademi

Arkitekturkritikken har siden 2. verdenskrig gennemlevet en gedigen forandring. I velfærdssamfundets opblomstring fyldte arkitekters kritiske røst en stor del af samfundsdebatten og mange andre debatterede arkitekternes virke. I dag er der mere stille fra arkitekternes side og kun ét stort mediehus har en egentlig arkitekturkritiker ansat.

Det vil Arkitektforeningen gerne ændre på. Derfor har vi skabt Arkitektforeningens Kritikerakademi, hvor du som arkitekt MAA har mulighed for at være med.

Brænd igennem med pennen
Enten er du allerede vild med at skrive eller også vil du gerne, men har svært ved at få sat pen til papir. I hvert fald brænder du for arkitekturen og tager kritisk stilling til både arkitekters arbejde og det samfund, du som arkitekt opererer i. Hvis du vil være med til at sætte arkitekturen til debat internt i faget, men også i den bredere offentlighed, så er Arkitektforeningens Kritikerakademi noget for dig.

Bliv inspireret og publiceret
Gennem to inspirationseftermiddage i løbet af foråret 2014 vil du stifte bekendtskab med disciplinerne kritik og debat, du vil få tips og tricks til, hvordan du kan skrive let, klart og forståeligt, og du vil få mulighed for at få dine artikler optaget i Arkitektforeningens nyhedsbrev, på foreningens web eller i fagbladet Arkitekten. Samtidig vil du få coaching og sparring i, hvordan du kan få dine tekster til at leve videre i aviser og magasiner.

Forløbet:
Kritikerakademiet består af to inspirationsoplæg á to timer i foråret samt en opfølgende session i efteråret. Derudover vil der være hjemmearbejde efter hvert oplæg, hvor du skal skrive en tekst på ca. 500 ord.

1. Hvad er kritik? ved Karsten Ifversen, arkitekturkritiker på Politiken
Hvordan bedriver man arkitekturkritik?
Hvorfor er det vigtigt og hvad kan kritik flytte?
Kritikkens do’s and don’ts

Tid og sted: 12. maj 2014 kl. 16 - 18
Sted Arkitekternes Hus, Strandgade 27, 1401 KBH K

2. Hvad er debat? ved Jesper Beinov, kultur- og debatredaktør på Berlingske Tidende
Hvordan skriver man debatterende om arkitektur?
Hvordan kommer man igennem til spalterne?
Hvilke formater er der – og hvad er forskellen?

Tid og sted: 27. maj 2014 kl 16 – 18.
Sted Arkitekternes Hus, Strandgade 27, 1401 KBH K

Der vil være øvelser efter hver session. Øvelserne vil blive kommenteret af kommunikationsfaglige medarbejdere i Arkitektforeningen.

Sådan kommer du i betragtning
Send en ansøgning til Karen Agnete Dyssel på mail kad@arkitektforeningen.dk senest den 8. april.
Skriv max. 250 ord hvor du begrunder, hvorfor Arkitektforeningen bør optage netop dig på kritikerskolen. Vedlæg et CV. For medlemmer uden for Sjælland vil der være mulighed for et legat, der dækker transportomkostningerne til de sessionerne i Arkitekternes Hus.

Skriv i din ansøgning, hvis du gerne vil søge om at få din transport dækket.
Kritikerakademiet er et gratis medlemsgode for MAA’ere.

Foto: Den måske mest berømte arkitekt og kritiker herhjemme, Poul Henningsen, her med hustru Inger Henningsen, der også var livlig debattør / Wikimedia Commons.