Akademisk Arkitektforening

Arkitekturen og drømmene i Dream CityAf Martin Yhlén

I Dream City lever, som navnet antyder, Roskilde Festivals drømme. Det er hér, der i en 10-dages periode opstår et midlertidigt minisamfund drevet af de såkaldte dreamers, som er dedikeret til at give noget til Roskilde Festivalen og alle festivalgængernes fælles oplevelse.

Et af bidragene i Dream City er Haitian Hut, som Jørgen Leth Camp har ansvaret for at opføre. Det er en hyldest til den velkendte cykelentusiast, forfatter, filminstruktør, poet og meget andet, som gennem en årrække har boet på Haiti – deraf navnet.

Ansvaret for udformningen af Haitian Hut der danner rammen for Jørgen Leth Camps aktiviteter i Dream City er stud.arch. MAA Frans Meilholms. Som arkitektstuderende mellem bachelor- og kandidatdelen var det oplagt, at han var den, som skulle påtage sig denne opgave; en opgave, hvor han fik frie tøjler til at sætte sine streger, hvorefter det blev et fælles byggeprojekt for de 15-20 venner, som udgør kernen i Jørgen Leth Camp. Det tog alt i alt godt 2 måneder at bygge Haitian Hut, fordi der kun kunne bygges i weekenderne.

Erfaringer som kan tages med videre i uddannelsesforløbet
Udformningen af Haitian Hut har været en meget lærerig proces for Frans Meilholm. Dels fordi Haitian Hut er det første bygningsværk, som han har tegnet og sidenhen er blevet opført, og dels fordi projektet har givet ham mange erfaringer, han kan tage med sig videre i sit uddannelsesforløb på Arkitektskolen. Det gælder blandt andet opgavefordeling, tolerancer i AutoCAD og logistik – herunder hvor mange byggematerialer, man kan pakke på en trailer. En anden værdifuld erfaring er, at det ikke altid går helt som planlagt, når de, som skal opføre Haitian Hut, ikke er håndværksuddannet. Alle i Jørgen Leth Camp er dog stolte af, at der er højt til loftet (3,20 meter), og gulvet er i vatter.

Roskilde Festival havde sørget for en nogle virkelig gode rammer til at realisere byggeprojektet. Alle nødvendige værktøjer var tilstede på pladsen i Dream City, og der var professionel vejledning i forbindelse med opførslen – en vejledning, der dog også har haft en indflydelse på Haitian Huts endelige udformning og helhedsindtryk, da kravene til sikkerheden forståeligt nok er meget høje.

Allerede fra starten havde Frans Meilholm besluttet sig for, at de spraglede events skulle foregå i en relativ simpel ramme, da hvad der foregår inde i Haitian Hut er vigtigere end selve konstruktionen. Den består derfor af et åbent og udefineret rum. Konstruktionen er en rammekonstruktion, der er delt ind i fag af 1,5 meter. Rammerne er lavet af bladsamlinger af stolper og bjælker, som man efterfølgende har kunnet rejse en efter en og så sætte skråstivere på. Dette var en oplagt måde at bygge Haitian Hut på, så man slipper for at bakse rundt med høje og tunge stolper.


Fejring af Jørgen Leths 80 års fødselsdag

Poesiworkshop og et alternativ til festerne
På mange måder har det været en stor oplevelse for en stud.arch.MAA at se sine ting blive opført og se, at mennesker bruger bygningsværket i forbindelse med de forskellige events, der var planlagt i Haitian Hut.

I Haitian Hut foregår der en række events, som kredser om Jørgen Leth – fx poesi workshops, hvor der læses højt, drikkes rødvin og skrives digte.  Modsat meget af det, der foregår i forbindelse med Roskilde Festival, forsøger Jørgen Leth Camp med Haitian Hut at skabe et alternativ til de mange fester og kampdruk. Her tilbydes et rum for refleksion og fordybelse. Haitian Hut danner endvidere rammen for en stor fødselsdagsfest / reception for Jørgen Leth, som fylder 80 år. Desværre havde hovedpersonen ikke selv mulighed for at deltage i fejringen, da han var i Frankrig for at kommentere Tour de France. Men Jørgen Leth Camp har modtaget en hilsen på Gyldendals facebookside, hvor der takkes for fejringen (link).

Roskilde Festival 2018 løber af stablen fra den 30. juni til den 7. juli. 

Kommentarer