Akademisk Arkitektforening

Nu indhenter virkeligheden osSå er første måned uden for skolens trygge rammer gået for de 8 afgængere, vi følger det første år af deres karriere. En masse ressourcer er brugt på traditionelle gøremål som CV-opdatering, portfolio-produktion og jobsøgning – men der er også blevet tænkt store tanker i lyset af den nye titel: arkitekt.

”Afgangsudstillingen blev pillet ned sidste uge, og nu er en ny fase gået i gang. Det er lidt som om, at virkeligheden indhenter os nu, og det er ikke længere nok at undskylde sig med, at vi jo lige er blevet færdige...", siger Julie Hallas Hartvig, for hvem det satte mange tanker i gang at være til første personlige møde i jobcentret. ”Jeg er stadig ny i en verden af voksne regler og skal genopfinde mig selv og min nye identitet som Arkitekt, så er der ikke noget der hedder at tage det stille og roligt og en ting af gangen”. 

Så er jeg altså arkitekt?
Skabelsen af en ny identitet fylder meget hos dem alle og Den virkelige Verden bliver skrevet med stort V. Der er pludselig regler for, hvad man må og skal og det skal forenes med de store drømme og forestillinger om fremtiden:

”Netværk og jobsøgning lurer derude, det er klart en udfordring at tænke det ind i sin hverdag på en helt anden måde en tidligere - samtidig med at det netop er det interessante i denne tid at bruge sit netværk både som inspiration og som direkte kontakter til mulige jobs”, siger Trine Jensen. ”Men den er nu meget god, den der titel altså. Den giver en vis frihed og sætter gang i en masse kreative tanker og jeg tror bestemt, at ledighed og ny titel er et miks, der nok skal føre nogle gode projekter med sig. Alt er meget nyt lige nu, men den første tid har klart skabt endnu flere drømme og muligheder for fremtiden”.

Laura Kieler har bl.a. hjulpet venner med at træffe nogle beslutninger i deres nye hus; ”og de har lyttet til alt, hvad jeg har sagt - det var overvældende! Så er jeg altså arkitekt?”, funderer hun. 

”Der er ufatteligt mange ting, man gerne vil. Drømmen om at starte noget selv har derfor rodfæstet sig yderligere. Jeg taler med en veninde om at starte et lille foretagende op omkring både det at tegne huse, men også lave alt fra installationer til interiør, "byscenografi" og udstillingsscenografi”. Men først står en termin for døren i marts: Lauras første barn.

Nye rutiner
Ragnhild Hagström kan godt føle sig endnu mere i vildrede om, hvad hun kan og vil, men er ikke desto mindre i gang med adskillige projekter: en åben konkurrence, har gang i tegneriet med en app til et tegneprogram for børn og udviklet forslag til et drivhus. ”Jeg vil egentlig gerne i kontakt med nogle tegnestuer, for jeg kan jo få penge til virksomhedspraktik eller løntilskudsordning fra a-kassen, ved bare ikke rigtigt 'hvordan man gør'. Men det skal jeg sætte kræfter ind på at finde ud af.” 

Også Johna Hansen forsøger at skabe en rutine i de mange nye gøremål. ”Denne måned er gået med at strukturere portfolio, spekulere på træpavillon-konkurrencen, melde mig til nyhedsbreve, ansøge om rejselegater, udforme planer og at finde ud af dagpengesystemet”. 

Elisabet Sundin har dårligt haft tid til at tænke. Hun er kastet direkte ud i en travl konkurrence hos Chipperfield i Berlin: ”Min første måned har været intens også udenfor tegnestuen. Ikke kun med alle dokumenter til det tyske bureaukrati, men også alle praktiske ting der følger med at flytte til et nyt land for at arbejde. På trods af at det er et stort kontor med et godt navn, kan man også her mærke de usikre tider. Jeg har en projektansættelse i 5 måneder til at starte med. Flere af de andre unge arkitekter får ikke forlænget deres kontrakter. Men jeg er ikke urolig, jeg er ung og nyuddannet, og har det rigtigt godt lige nu!”.

Fagligt fodfæste 
Saki Azodi er opsat på at starte for sig selv sammen med en partner og har diskuteret positionering, ejerformer og geografisk tilhør. ”Jeg er i kontakt med en London-baseret modedesigner omkring et eventuelt samarbejde, hvor jeg skal udarbejde setdesignet til hans modeshow og være kurator på en udstilling, han skal have under London Fashion Week i juni.  Men en del af den nødvendige finansiering mangler stadig for at kunne gennemføre showet.”

De første måneders urolige tid ligner på den måde mange andre generationer arkitekters: søgen, nyt ansvar, fagligt fodfæste og drømme, der skal forenes med virkeligheden. Nu skal faget tage imod dem og De 8 skal finde ud af, hvilken slags arkitekter, de er, og hvordan rollerne fyldes ud.

Fortsættelse følger…

Læs første artikel om De 8. 

Kommentarer