Ord er ikke harmløse

Ministeren for by-, bolig-, og landdistrikter, Carsten Hansen, har netop fremsat et nyt lovforslag om almene boliger. I lovforslaget bruger ministeriet flere gange ordet ghetto om udsatte boligområder.

Debatindlæg af Jane Sandberg, direktør i Arkitektforeingen, bragt i Fredericia Dagblad d. 12.11.13

At bo i alment boligbyggeri er at bo i en unik boligform i et unikt fællesskab.

Flere end en million danskere bor alment. Og mange er glade for deres bolig. Derfor mener jeg slet og ret, at det er dårlig stil at bruge et så negativt ladet ord som ghetto om folks hjem.

Sprog er magtfuldt. Sprog skaber forestillinger om virkeligheden, der ikke nødvendigvis stemmer overens med sandheden.

Det handler ikke om politisk korrekthed, og vi skal ikke være naive over for de reelle udfordringer i udsatte boligkvarterer. Men vi taler om folks hjem. Og så længe vi som samfund taler om bestemte boligkvarterer i en diskurs, som både er nedladende og skaber afstand, risikerer vi at forstærke eller endda skabe problemer, vi ellers forsøger at løse.

I Vejle har I et udsat boligområde -Finlandsparken. I får sandsynligvis, efter de ny kriterier, et mere: Løget.

Finlandsparken er lige blevet renoveret for over 350 mio. kr. og fik Vejle-prisen i 2011. Løget skal renoveres i 2014 for over 600 mio. kr., og boligområdets nye kvartershus fik Vejle-prisen sidste år. De resultater skal afspejle sig i vores sprogbrug.

Her her medier og politikere et særligt ansvar. Det vil jeg gerne opfordre til, at man husker i Vejle.