Akademisk Arkitektforening

Greve MidtbyBy og land mødes i fremtidens forstad


Arkitektkonkurrence om Greve midtby er afgjort.
Tre arkitektteams har konkurreret om det bedste bud på, hvordan Greve Midtby kan udvikles til en bæredygtig og attraktivt forstad. Nu er konkurrencen afgjort, og vinderteamet, ledet af Tegnestuen Vandkunsten, vinder med forslaget ”Et patchwork i Greve Midtby”, der kombinerer det bedste fra den tætte og livlige by og med forstædernes natur, lys og luft.
De tre teams har alle leveret forslag til, hvordan Greve Midtby kan blive et dynamisk forstadscentrum i fremtiden. Vinderteamet er dog det mest gennemtænkte bud på udviklingen af Greve Midtby, og samtidig giver forslaget mere principielle bud på, hvordan andre kommuner kan lære af Greve Midtby.

Vinderteamet

Det er en enig dommerkomite, der d.30. september udnævner projektet ”Et patchwork i Greve Midtby” som vinder af konkurrencen. Teamet, der består af Tegnestuen Vandkunsten med Metopos by- og landskabsdesign og Moe & Brødsgaard som underrdågivere samt Eduard Francois, Claus Bech Danielsen og ICP som konsulenter er tildelt en præmie på 100.000 kr.

Nytænkende og realistisk
Konkurrencens titel peger på to hovedtemaer – at få nytænkende og realistiske bud på Greve Midtbys udvikling og at starte en tiltrængt debat om forstædernes fremtid generelt. Det er en stor udfordring for arkitektfirmaerne at løse disse to opgaver.
”AA Konkurrencer har stået for bedømmelsesprocessen, og det har været vigtigt og meget spændende i processen at finde det projekt som tilfredsstiller Greve Kommune her og nu og samtidig bidrager til den overordnede debat. Der er brug for en robust by- og udviklingsplan, som kan sikre oplevelsen af nye bykvaliteter meget tidligt, men som samtidig er smidig i forhold til de mange forskellige investorers forskellige mål og en langsigtet udvikling over de næste 15 – 20 år”, siger Bettina Myllin, arkitekt MAA og kokurrencerådgiver i AA.

Ros af sti
Vinderforslaget har især fokus på at skabe en tættere bymidte med mere boligbyggeri og nye pladser, som giver grundlag for et attraktivt og levende byliv i en midtby, hvor det er trygt og rart at færdes til fods, og hvor man har lyst til at stoppe op og kigge på de mange aktiviteter, som finder sted. Et af de særlige træk ved planen er, at den omkranser Midtbyen med den såkaldte ”Perimetersti”. Stien, der vil fungere som et rekreativt bånd beskrives i dommerbetænkningen som ”nærmest genial”. På Perimeterstien kan beboerne i Greve gå en tur med hunden, dyrke sport eller løbe en tur ned til Greve Strand. Yderligere foreslår teamet et ”Sundhedstårn” ved Greve Station. Tanken er, at tårnet skal være et vartegn for bymidten, og at det skal rumme et sundhedscenter samt en restaurant med Sydkystens bedste udsigt.

De tre teams og deres forslag:
Forslaget ”ET PATCHWORK i Greve Midtby”, vinder af konkurrencen, og er tildelt en præmie på 100.000 kr. Forslaget er udarbejdet af:
Tegnestuen Vandkunsten i samarbejde med Metopos by- og landskabsdesign og Moe & Brødsgaard.
Forslag 2: ”Længe leve Greve” er tildelt 50.000 kr. Forslaget er udarbejdet af:
SLA Arkitekter og Grontmij Carl Bro
Det 3.forslag MATRIKEL CITY er udarbejdet af COBE, POLYFORM & Rambøll Danmark

Man kan læse mere om forslaget på www.greve.dk/grevemidtby, hvor det også er muligt at se en film om vinderprojektet.

Om ”Greve Midtby – visioner for fremtidens stationscentre”
Projektet blev indledt i januar 2009 med en arkitektkonkurrence, som i alt 33 teams ansøgte om at deltage i. Otte teams gik videre til en interviewrunde, hvoraf tre teams blev udvalgt til at komme med bud på, hvordan Greve Midtby kan udvikles til fremtidens forstadscenter.
Konkurrencen er udskrevet af Greve Kommune med støtte fra Realdania.
Konkurrenceprogrammet er udarbejdet i samarbejde mellem Greve Kommune; Center for Byplanlægning, Kunstakademiets Arkitektskole; Hausenberg og AA Konkurrencer.
AA konkurrencer har udpeget fagdommere og varetaget bedømmelsesprocessen. 
 
Læs dommerbetænkningen HER

For yderligere oplysninger:
Greve Kommune:
Mads Rue, arkitekt MAA projektleder
mru@greve.dk

Akademisk Arkitektforening:
Bettina Myllin, arkitekt MAA og konkurrencerådgiver
bm@aa-dk.dk