Akademisk Arkitektforening

Bebyggelsesplan for Antonihøjen, Præstø


Charmerende tætte byrum og nærhed til naturen er nøgleordene i den foreslåede bebyggelsesplan for et af Præstøs smukkeste områder, Antonihøjen.

Arkitektkonkurrencen om en bebyggelsesplan for Antonihøjen i Præstø er afgjort. Bag vinderforslaget står arkitekt MAA Peter Sim Sand fra København med forslaget 'Den grønne Antonihøj'.    

Vinderforslaget er en moderne fortolkning af Præstøs charmerende snoede gader, tætte byrum og varierende facader. Bebyggelsesplanen er delt op i små byrum omkrandset af 'knækkede veje'. De små byrum består af 8-9 mindre enklaver med haver, som grænser op mod hinanden og giver mulighed for et stærkt naboskab - hvad enten det er over hækken, på selve Antonihøjen eller under en løbetur på stisystemet omkring højen.

Der lægges i forslaget vægt på, at Antonihøjen friholdes for byggeri, så højen forbliver et område, der er tilgængeligt for alle. Mod de tilstødende veje plantes træer, der på sigt skaber et trafiksikkert område, som kun krydses af svagt trafikerede veje. Planen kan minde om Præstøs eksisterende bystrukturer, men der skabes samtidig et nyt unikt boligområde med sin helt egen identitet. 

Vinderforslaget blev tildelt en 1. præmie på 250.000 kr. 

Se galleri med alle forslagene


Kulmination på årtis diskussion om Antonihøjen
 
Resultatet af arkitektkonkurrencen er kulminationen på et helt årtis diskussion om hvad der skal ske med Antonihøjen. Højen udgør en markant indgang til Præstø, og dens unikke beliggenhed ud til vandet, i et smukt herregårdslandskab, har bidraget til en stor lokalinteresse for at holde højen fri for bebyggelse. 

Vinderforslaget skal danne baggrund for den kommende lokalplanlægning i Vordingborg Kommune, og er der opbakning til bebyggelsesplanen, udvides Præstø med yderligere cirka 160 boliger. 

Om konkurrencen
I alt deltog 41 arkitekter i den åbne idékonkurrence, som Vordingborg Kommune udskrev i efteråret 2015. Målet med konkurrencen var at få visionære forslag til, hvordan Antonihøjen kan udvikle sig til et attraktivt boligområde med nybyggeri af høj arkitektonisk kvalitet, der kan supplere Præstøs kvaliteter og demonstrere en levende by i udvikling. 

Foruden vinderforslaget valgte dommerkomiteen at præmiere yderligere to projekter, som på hver deres måde også løste opgaven rigtigt godt. 


Sofie Sahlqvist, arkitekt MAA og Filippa Berglund, arkitekt
2. præmie - 75.000 kr. 

 
NOBEL arkitekter v. Erik Nobel, arkitekt MAA. Medarbejdere: Christian Jensen og Hans Willadsen
3. præmie - 25.000 kr.  
 


Arkitektforeningens konkurrencesekretariat har været konkurrencerådgiver gennem hele forløbet.

Konkurrencens sekretær
Anita Færk, projektleder
Arkitektforeningens Konkurrenceafdeling