Ny Retsbygning til Retten på Frederiksberg

Konkurrencen om ny retsbygning til Frederiksberg Ret afgjort

Slots- og Ejendomsstyrelsen har i samarbejde med Domstolsstyrelsen afholdt en projektkonkurrence vedrørende tilbygning til det eksisterende domhus på Frederiksberg. Projektkonkurrencen er afsluttet og arkitektfirmaet 3XN har vundet opgaven.

Der er behov for flere og større lokaler til Retten på Frederiksberg. Der er tale om en tilbygning, som skal være supplement til det allerede eksisterende domhus. Huset blev oprindeligt opført i 1921 efter tegninger af arkitekt Hack Kampmann. En enig dommerkomite har udpeget det danske arkitektfirma 3XN til at gennemføre projektet. Komiteen er overbevist om, at man med vinderprojektet vil få endnu en markant bygning på Frederiksberg.

Dommerkomiteens vurdering
Vinderforslaget udtrykker en moderne bygning med en klar idé i sin skulpturelle form. Projektet arbejder med en klar holdning til både den nye og den gamle retsbygning, som to ligeværdige bygninger der er placeret ved siden af hinanden. Samlet set vil de to bygninger være med til at styrke områdets bevaringsværdige karakter.
Forslaget har desuden en enkel og funktionel disponering, der i kombination med et karakterfuldt atrium giver oplevelser for alle, der kommer til at færdes i bygningen. Med forslagets kompakte bygningsvolumen er der desuden gode muligheder for at skabe et bæredygtigt og energibesparende byggeri. Forslaget har en klar vision om, hvordan en moderne retsbygning skal udtrykke sig og skal disponeres.

Vinderteamet
Arkitektfirmaet 3XN har som underrådgivere haft ingeniørfirmaet Lemming & Eriksson, mens Schønherr Landskab og Steven Scott, lyskunstner, har været konsulenter på projektet.

Gennemførelse af projektet
Projektet forventes gennemført i perioden december 2009 til april 2012 som et partneringprojekt. Det betyder, at detailprojekteringen gennemføres af totalrådgiveren og dennes underrådgivere i tæt samarbejde med bygherren og den hovedentreprenør, der vinder en indbudt licitation i et EU-udbud.

De fire øvrige projekter
Kjaer & Richter A/S, underrådgivere ingeniørfirmaet Grontmij/Carl Bro og Møller og Grønborg, landskabsarkitekter

Dissing og Weitling A/S, underrådgivere Eduard Troelsgaard Rådgivende ingeniører A/S, Ingeniørfirmaet P.A. Petersen A/S, Buro Happold ApS og landskabsarkitekt Breimann & Bruun

Arkitema KS, underrådgivere Balslev Rådgivende Ingeniører A/S og Jørgen Nielsen, Rådgivende Ingeniører A/S

Henning Larsen Architects, underrådgivere COWI A/S, landskabsarkitekt SLA.

AA Konkurrencer har udpeget fagdommerne og varetaget bedømmelsesprocessen.

Download dommerbetækning

Yderligere oplysninger: